Site Promoten
Image default
Gezondheid

Hoe reageert het lichaam op stoppen met roken?

Stoppen met roken is een positieve onderneming. Laten we het dan ook vanaf een positieve kant benaderen. Als je stopt met roken heeft je lichaam een natuurlijk vermogen om de schade te herstellen die aangebracht is door het roken. Er gebeuren allemaal mooie dingen in je lichaam waar je waarschijnlijk zelf geen idee van hebt. Over deze mooie dingen kan je alles lezen in deze blog.

 

Stoppen met roken in stapjes

Stoppen met roken gaat veel gevolgen hebben voor je hele lichaam. Het moment dat je tegen jezelf zal zeggen, ik stop met roken gaat het beginnen. De gevolgen:

·   Een uur na het roken van je laatste sigaret gaan je bloeddruk en hartslag al omlaag. Hiermee laat je lichaam zien dat het klaar is om te gaan herstellen.

·   12 uur na het roken van je laatste sigaret begint je lichaam met het opruimen van de overtollig aanwezige koolmonoxide. Hierdoor zal het koolmonoxide naar een normaal niveau zakken en het zuurstofgehalte in je lichaam zal juist toenemen.

·   1 dag na het roken van je laatste sigaret nemen de kansen op het krijgen van een hartaanval al af. Je bloeddruk zal beginnen te dalen, hierdoor verkleint het risico op hart- en vaatziekten.

·   2 dagen nadat je gestopt bent met roken zal je merken dat je geur en smaak weer meer terug zullen komen.

·   3 dagen na het roken van je laatste sigaret kan je merken dat je het wat lastiger krijgt. In de afgelopen dagen is de hoeveelheid nicotine in je lichaam verdwenen. Dit vertaalt zich vaak in prikkelbaarheid en een slecht humeur. Dit gaat gepaard met hoofdpijn en je lichaam zal vragen om een sigaret.

·   1 maand na het stoppen met roken zal je longfunctie zich ook langzaam gaan herstellen. Je uithoudingsvermogen zal beter worden, waardoor het sporten makkelijker zal gaan

·   3 maanden na het roken van je laatste sigaret zullen de waarden van je cholesterol ook sterk gaan verbeteren.

·   9 maanden na het roken van je laatste sigaret kan je zeggen dat je logen al flink genezen zijn van de gevolgen van het roken. Hierdoor heeft je immuunsysteem ook een flinke boost gekregen. Je zal merken dat je veel minder vaak verkouden bent als je er op gaat letten.

·   1 jaar na het roken van je laatste sigaret is de kans op een hartaanval tot een helft gereduceerd. Dit risico zal met de tijd nog verder naar benden gaan.

·   5 jaar na het roken van je laatste sigaret zijn je bloedvaten en slagaders weer verwijd. Het bloed zal hierdoor minder snel stollen en neemt daar mee de kans op een beroerte ook af.

·   10 jaar na het roken van je laatste sigaret is de kans op het krijgen van longkanker terug gebracht naar de helft. Ook de kans dat je andere vormen van kanker oploopt nemen met de helft af.

·   15 jaar na het roken van je laatste sigaret heb je evenveel kans op hart- en vaatziekten als iemand die niet rookt

·   20 jaar na het roken van je laatste sigaret kan je zeggen dat het lichaam nagenoeg hersteld is tot het niveau van iemand die nog nooit gerookt heeft.

https://www.ikstopermee.nl/