Site Promoten
Image default
Aanbiedingen

Welke metaal bewerking technieken en toepassingen zijn er?

Metaalbewerking is een essentieel onderdeel van verschillende industrieën en speelt een cruciale rol bij de productie van een breed scala aan producten. Denk bijvoorbeeld aan auto-onderdelen tot sieraden. Metaal bewerken omvat verschillende processen en technieken die worden toegepast om materiaal te vormen, snijden, lassen en afwerken. Benieuwd hiernaar? Lees dan snel verder want wij verkennen veelgebruikte metaalbewerkingstechnieken en hun toepassingen.

Platen ontbramen

Een belangrijk aspect van metaalbewerking is het zorgen voor de veiligheid en kwaliteit van het eindproduct. Platen ontbramen is een proces dat wordt toegepast om scherpe randen en bramen te verwijderen die zich vormen tijdens het snijden, stansen of buigen van metalen platen. Bramen zijn niet alleen gevaarlijk voor de gebruikers, maar ze beïnvloeden ook de prestaties van onderdelen. Dit geldt met name in de auto-industrie, waar precisie van cruciaal belang is. Het ontbramen van platen zorgt voor een glad en veilig oppervlak en verbetert de algehele kwaliteit van het eindproduct.

Verspanende Bewerking

Een algemene term die verwijst naar verschillende technieken waarmee je materiaal van een werkstuk haalt om de juiste vorm en grootte te krijgen is ‘verspanende bewerking’. Denk hierbij aan draaien, frezen, boren en slijpen. Deze technieken gebruiken gereedschappen om onnodig materiaal te verwijderen, waardoor je ingewikkelde vormen maakt en exacte maten bereikt. Het is een belangrijke stap bij het maken van veel metalen onderdelen.

Lassen

Lassen is een techniek waarmee metalen componenten stevig aan elkaar worden verbonden. Het wordt veel gebruikt in de bouw, de scheepsbouw en het aanleggen van buizen en leidingen. Er zijn verschillende lasprocessen:

  • MIG-lassen (Metal Inert Gas): MIG-lassen smelt metaaldraad met een elektrische boog en beschermt het lasgebied met inert gas.

  • TIG-lassen (Tungsten Inert Gas): TIG-lassen gebruikt een niet-afsmeltende wolfraamelektrode en inert gas voor een precieze, schone las.

  • Booglassen: Lassen met een elektrische boog tussen een elektrode en het werkstuk, beschermd door een bekleding tegen verontreinigingen.

Lassen vereist zorgvuldige planning en beheersing van temperatuur en lassnelheid om duurzame verbindingen te garanderen.

Precisiestansen

Voor het maken van complexe en gedetailleerde patronen in metalen platen, is precisiestansen een goede technieken. Dit proces wordt vaak gebruikt in de productie van onderdelen voor elektronica, sieraden en de luchtvaartindustrie. Met behulp van speciale stempels snijden fabrikanten metalen platen en geven ze een vorm volgens nauwkeurige specificaties.

Metaalbewerking is een breed veld met diverse technieken en toepassingen. Of het nu gaat om het ontbramen van platen voor een veiliger product of het verspanen voor precisieonderdelen. De metaalbewerkingsindustrie speelt een cruciale rol in de productie en technologische vooruitgang. Wil je graag hulp metaalbewerking? Overweeg dan een bedrijf als Keizer Metaal. Zij gaan graag voor je aan het werk met geavanceerder apparatuur en helpen je verder. 

 

https://Keizersmetaal.nl