Site Promoten
Image default
Industrie

Geluidsmeting laten doen voor geluidsoverlast in de straat

Op het moment dat er woningen langs een luidruchtige straat zitten kan de politie gebeld worden. Zo bijvoorbeeld bij woningen of appartementen die naast een treinspoor zitten waar de hele dag door treinen voorbij rijden. Op het moment dat zo een huis of appartement gebouwd wordt, moet deze geluidsdicht gebouwd worden, zodat omwonenden zo min mogelijk last hebben van het geluid van de treinen. Echter gaat dit toch niet altijd helemaal goed, waardoor mensen toch last krijgen van het geluid. Op zo een moment kan je vragen om metingen geluid. Op het moment dat de geluidsmeting te hoog uitvalt zal er gekeken worden naar een oplossing. 

Hoe werkt een geluidsmeting? 

Op het moment dat er een vermoeden is van te hard geluid, kan een geluidsmeting aangevraagd worden. Zo een geluidsmeting wordt vaak gedaan door professionals. Hiervoor kan bijvoorbeeld een kalibratiebedrijf ingeschakeld worden. Tijdens een geluidsmeting wordt eerst zo dichtbij als mogelijk bij de geluidsbron gemeten. Hierna wordt nog een keer op een kleine afstand gemeten en als laatste wordt nog een keer op een grotere afstand gemeten. Op deze manier kan goed gemeten worden tot op welke afstand het geluid voor overlast zorgt. Vaak wordt het geluid op de locatie zonder de geluidsbron ook nog gemeten, zodat dit vergeleken kan worden met het moment dat de geluidsbron actief is. 

Wanneer kan geluid schadelijk zijn? 

Geluid hoeft niet altijd schadelijk te zijn voor het gehoor. Het aantal decibel van het geluid bepaald of het geluid überhaupt schadelijk kan zijn of niet. Verder verschilt het altijd per persoon of het ook echt schadelijk is of niet. Over het algemeen kunnen geluiden vanaf 80 decibel echt schadelijk zijn voor het gehoor. Op de meeste smartphones komt bijvoorbeeld ook een melding in beeld op het moment dat het geluid van de smartphone te hard staat en dit schadelijk voor het gehoor kan zijn. Geluiden van 120 decibel of hoger kunnen je gehoor zelfs direct beschadigen. Een voorbeeld van 120 decibel is wanneer je met een geweer schiet.  

Wat kan je doen tegen geluidsoverlast? 

Geluidsoverlast kan op verschillende manieren plaatsvinden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de buren een feestje houden waar de muziek zo hard staat dat het overlast veroorzaakt, maar kunnen wegwerkzaamheden ook al geluidsoverlast veroorzaken. Op het moment dat de geluidsoverlast bijvoorbeeld van de buren vandaan komt, wordt aangeraden eerst zelf langs te gaan en te vragen of het geluid wat zachter kan. Mocht dit niet helpen, dan kan de politie gebeld worden. De politie zal langskomen om het geluid te meten en aan de hand hiervan te bepalen of het geluid echt te hard is of niet.  

https://www.enmo.eu/geluidsmetingen/