Site Promoten
Image default
Energie

Elektra voor beginners

Elektra, ofwel elektriciteit, is een natuurkundige verschijnsel dat overal in de wereld voorkomt, bijvoorbeeld in onze atmosfeer in de vorm van bliksem, of in het dierlijke zenuwstelsel als een vorm van informatieoverdracht. Vaak wordt elektriciteit ook gebruikt om stroom mee aan te duiden. Stroom is ook wel bekend als de energiebron waarmee we onder andere ons huis verlichten en waar we apparaten op aansluiten. Het is het veiligst om een elektricien, zoals een elektricien Schiedam, deze stroom te laten aanleggen. Als je toch zelf elektra wilt aanleggen in huis is het essentieel om minstens over de algemene basiskennis te beschikken.  

De basisregels 

Het is belangrijk om de basisregels voor het omgaan met elektra uit het hoofd te weten. Regel nummer één is: zorg dat je alle spanning afsluit voordat je begint en controleer of er ook echt geen spanningen meer staan op het gene waar je aan gaat werken. Deze controle kun je uitvoeren met een 2-polige spanningstester. Regel nummer twee is: aarding. Als apparaten niet geaard zijn kunnen er gevaarlijke spanningen komen te staan op het apparaat. Als iemand dit apparaat vervolgens aanraakt kan dit nare gevolgen hebben. Zorg voordat je begint dat het apparaat geaard is. Als laatste moet je weten hoe je veilige verbindingen aanlegt. 

De aardlekschakelaar

Als je zelf met elektra wilt gaan werken komt je vroeg of laat in aanraking met de aardlekschakelaar. De aardlekschakelaar is een veiligheidsmaatregelen die zich in de meterkast bevindt. Als er ergens elektriciteit lekt wordt dit meteen gedetecteerd door de aardschakelaar, welke vervolgens de betreffende groep meteen afsluit van de stroomvoorziening. Lekkende elektriciteit kan er namelijk voor zorgen dat iemand een, wellicht dodelijke, schok krijgt. Vanwege het belang van de aardlekschakelaar is het absoluut afgeraden om deze zelf aan te passen of te repareren. Ook als je over de basiskennis beschikt moet je altijd een elektricien om hulp vragen bij een probleem met de aardlekschakelaar.