Site Promoten
Image default
Zorg

Collectieve verzekering

U bent ongetwijfeld bewust van het feit dat iedere Nederlander boven de 18 jaar verplicht is om een zorgverzekering af te sluiten. Als het gaat om het afsluiten van een zorgverzekering, dan heeft u gelukkig wel veel keuze. Alleen de basiszorgverzekering is namelijk verplicht en u mag zelf kiezen bij welke erkende zorgverzekeraar u deze afsluit. De basiszorgverzekering kan qua premie namelijk per verzekeraar verschillen. Tegelijkertijd is het ook mogelijk om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Dit is niet verplicht, maar kan in sommige gevallen wel handig zijn. Ook kunt u bij veel zorgverzekeringen zelf bepalen wat de hoogte van uw eigen risico is. U kunt uw wettelijk verplichte eigen risico namelijk verhogen. Dit heeft als positief gevolg dat uw premie wordt verlaagd. Het brengt uiteraard ook weer verscheidene risico’s met zich mee. De zorg in Nederland is immers duur.

 

U kunt ook extra korting op uw verzekering krijgen door een collectieve verzekering af te sluiten. Dit is een zogenaamde groepsverzekering. Die kunt u bijvoorbeeld afsluiten via uw werk, vereniging of sportclub. Jullie krijgen dan gezamenlijk korting. Maar is het altijd wel verstandig om gebruik te maken van deze collectieve zorgverzekering? In dit artikel gaan wij wat dieper op die kwestie in.

 

Pas op voor oververzekering

Veel mensen denken dat een collectieve zorgverzekering altijd profitabel is, maar dit is helaas een misvatting. Een zorgverzekering bestaat immers uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. Sommige aanvullende verzekeringen bent u op persoonlijk niveau misschien helemaal niet nodig. U heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Maar als u nooit problemen met uw gebit heeft, dan is dit natuurlijk zonde van het geld. Als u zich heeft aangesloten bij een collectieve verzekering, dan bestaat er een kans dat u ook voor een dergelijke verzekering moet betalen. Let daarom goed op, zodat u zich gaat oververzekeren. U bent namelijk niet verplicht om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Dit is volledig vrijblijvend.

 

Profiteer van alle extra’s

Bij verschillende zorgaanbieders heeft u de mogelijkheid om te profiteren van extra vergoedingen wanneer u een collectieve zorgverzekering gaat afsluiten. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een extra vergoeding voor de fysiotherapeut. Het punt is namelijk dat zorgverzekeraars sporten willen stimuleren. Preventieve zorg is altijd de beste zorg.